10. jul. 2016

Kunsttryk

 - Giclée tryk og Pigmenttryk


Hvad er giclée tryk ?
Jammen, hvad er så pigmenttryk ?

Hvad er forskellen på giclée tryk og pigmenttryk - er der en forsekel eller er det to forskellige udtryk for den samme trykmetode...


Giclée tryk
Et giclée (zhee-Klay) tryk er et fantastisk højkvalitetstryk eller litografi af et kunstværk eller et foto lavet ved hjælp af en high-end 12-farvet inkjet printer. Teknikken bruger papir af meget højt kvalitet samt pigmentbaseret blæk. Blækken er langtidsholdbar med lysstærke farver og kan derfor gengive de fine nuancer optimalt . Det kombineret opretholder billedes stabilitet og farve bestandigheden er langt bedre end alle andre kendte trykfarver. Det er ikke en billig trykteknik, hvorfor man da også primært ser giclée tryk anvendes ved fremstillingen af eksklusive kunsttryk. Gicglée fremstilles ud fra en digital kilde, typisk et digitalt foto i højeste opnåelige opløsning. Derefter anvendes en særlig inkjet-printer til at sprøjte farverne på papiret, ofte i et ganske tykt lag.


Pigmenttryk
Pigmenttryk er det samme som Giclée tryk, da ordet henviser til brugen af pigmenter i printprocessen for at opnå strålende farver og stor holdbarhed. At bruge pigment tryk eller pigment blæk print i stedet for ordet Giclée...  Det er nemmere at udtale og er en mere ærlig og gennemsigtig måde at identificere processen på. 

Pigmenttryk / Giclee-tryk pryder samlinger i de fleste store museer verden over, herunder Metropolitan Museum of Art og Museum of Modern Art i New York. Ved de seneste auktioner har Giclee-tryk kunne hente $ 10,800 for en Annie Leibovitz fotografi, $ 9,600 for Chuck Close, og $ 22,800 for en Wolfgang Tillmans. (1)



KUNSTSAMLINGEN

Ingen kommentarer:

Send en kommentar